CZERWONA SOCZEWICA Z BAKŁAŻANEM I NASIONAMI SŁONECZNIKA

UDOSTĘPNIJ NA:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Dzisiaj przygotowałam bardzo pyszny, wegański i oczywiście zdrowy obiad zgodnie z kuchnią 5 Przemian. Poniżej prezentuję przepis wraz z wykonaniem, bo tutaj kolejność dodawania poszczególnych składników ma znaczenie 🙂

Dla przypomnienia – w Kuchni 5 Przemian występuje 5 Żywiołów i każdy z nich odpowiednio wpływa na pracę naszego ciała:

• (Z) – ziemia – smak słodki ( reguluje pracę żołądka, śledziony, trzustki)
• (M) – metal – smak ostry (płuca, jelito grube)
• (W) – woda – smak słony (nerki, pęcherz moczowy)
• (D) – drzewo – smak kwaśny (wątroba, pęcherzyk żółciowy)
• (O) – ogień – smak gorzki (serce, krążenie krwi, jelito cienkie)

Potrzebne SKŁADNIKI:

Jest to porcja dla 2 osób.

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 nać pietruszki
  • pół bakłażana
  • mały kawałek selera
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 łyżek soczewicy
  • duża garść nasion słonecznika
  • odrobina dobrej nierafinowanej soli (ja używa sól himalajską)
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • odrobina kurkumy
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego

WYKONANIE:

W oddzielnym naczyniu zetrzyj  na grubych oczkach wcześniej obraną marchew, pietruszkę i seler.

Cukinię pokrój w plasterki, a te następnie w ćwiartki. Połowę bakłażana pokrój wzdłuż w cieńsze plastry i podziel je na 2 lub 3 części.

  • (O) w niewielkim garnku zagotuj wodę  w ilości 2/4
  • (Z) dodaj ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz startą marchew, pietruszkę i seler (wymieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (M) dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz i czosnek niedźwiedzi (wymieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (W) dodaj sól i czerwoną soczewicę (wymieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (D) dodaj posiekaną nać pietruszki (wymieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (O) dodaj kurkumę i jeśli jest taka potrzeba dolej odrobinę przegotowanej wody tak, aby przykryła warzywa (wymieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (Z) dodaj cukinię, bakłażan i nasiona słonecznika (wymieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • Całość gotuj jeszcze ok 15 min. aż soczewica spęcznieje i wypłynie na wierzch
  • SMACZNEGO i NA ZDROWIE 🙂

A w tym miejscu Pobierz sobie BEZPŁATNY e-book „Jak ZDROWO Jeść, Myśleć i Żyć?” – WEJDŹ TUTAJ 

 

UDOSTĘPNIJ NA:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eighteen − 12 =