Cukinia Nadziewana Soczewicą i Warzywami wg KUCHNI 5 PRZEMIAN

UDOSTĘPNIJ NA:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

To była wyjątkowa kreacja obiadowa – przygotowałam ten obiad specjalnie dla mojej wieloletniej znajomej, która przyjechała mnie odwiedzić 🙂

Jak widać na zdjęciach – wegański obiad nie musi być nudny, a do tego jest jeszcze zdrowy i zrobiony zgodnie z filozofią Kuchni 5 Przemian.

Jest to obiad dla 2 – 3 osób.

WSTĘPNE PRZYGOTOWANIE:

  • Zaopatrz się w okrągłe cukinie, jeśli takich nie dostaniesz, to może być tradycyjna cukinia – ta podłużna, ale efekt będzie już zupełnie inny, co widać na zdjęciach
  • Okrągłe cukinie umyj i odkrój wierzchołki, tradycyjną cukinię podziel na 2-3 części i przekrój wzdłuż. Delikatnie wydrąż miąższ wraz z pestkami, ale zachowaj ostrożność, aby nie przebić skórki. Miąższ odłóż na bok – przyda się do wykonania dalszej części obiadu
  • Weź dwa garnki – jeden większy, drugi mniejszy. W większym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli i odrobiną curry. Włóż do tego garnka wydrążone cukinie i obgotuj przez kilka minut – UWAGA! jak będą za długo gotowały się to zrobią się zbyt miękkie, aby później móc nadziać je zrobionym farszem
  • Obgotowane cukinie, wyjmij z garnka, odsącz i odstaw na bok.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 4 okrągłe cukinie lub 2 tradycyjne
  • 2 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, mały por, nać pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 6 – 7 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • niewielka ilość mielonego pieprzu – wg uznania
  • odrobina soli himalajskiej lub morskiej – na tzw. „oko”
  • 1 łyżeczka majeranku i suszonej bazylii
  • mała garść suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki kurkumy

WYKONANIE:

  • (O) Do drugiego garnka – tego, o którym wspomniałam wcześniej – wlej 2/4 wody i zagotuj
  • (Z) Dodaj umytą i oskrobaną marchew i pietruszkę – pokrojone w małe plasterki oraz seler i ziemniaki pokrojone w kosteczkę (zamieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (M) Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek, suszoną bazylię i por pokrojoną na drobno (zamieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (W) Dodaj sól i czerwoną soczewicę (zamieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora (zamieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (O) Dodaj kurkumę i jeśli jest taka potrzeba to dolej trochę gorącej wody – tyle, aby przykrywała wszystkie warzywa (zamieszaj i gotuj ok 0,5 min.)
  • (Z) Dodaj wcześniej wydrążony miąższ z cukinii (zamieszaj i gotuj ok 0,5 min.)

Całość gotuj na niewielkim ogniu jeszcze tak przez 15 -20min. mieszając od czasu do czasu. Nastaw piekarnik na 150 stopni z opcją cyrkulacji. Jak już warzywa zagotują się, a soczewica namięknie i wypłynie na wierzch, to całość odcedź na durszlaku. Następnie napełnij przestygnięte już i wydrążone cukinie ugotowaną soczewicą i warzywami. Całość przełóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na max 5-8min. Tak przygotowane cukinie możesz ozdobić świeżo pokrojoną nacią pietruszki lub bazylią – wg uznania.

SMACZNEGO!!! 🙂

 

UDOSTĘPNIJ NA:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 4 =