CHLEB I BUŁKI ORKISZOWO – ŻYTNIE

UDOSTĘPNIJ NA:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Przedstawiam mój pierwszy w życiu, upieczony przeze mnie…

…CHLEB ORKISZOWO – ŻYTNI…

Przepis jest banalnie prosty:


·         4 ½ szklanki mąki (2 szklanki mąki żytniej, 2 ½ mąki orkiszowej)
·         1 ½ szklanki wody
·         1 i 1/3 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
·         5 – 10 g drożdży świeżych
·         Można dodać łyżkę oliwy lub dobrego oleju, a także trochę ziół jak np.: suszoną bazylię, szałwię, albo rozmaryn – wg uznania (ja dodałam bazylię)
·         WSZYSTKO wymieszać i odstawić na 12-14 godzin (najlepiej zrobić ciasto wieczorem, przed pójściem spać)
·         Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią, aby nie wyschło
·         Następnie (jak już ciasto swoje wyleży J) wysyp trochę mąki na stół, wetrzyj w dłonie odrobinę oleju  lub oliwy i wyciągnij ciasto formując bochenek, a następnie przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
·         Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez 35-40min. Jednakże warto zerkać od czasu do czasu na bochenek, bo jak zacznie wcześniej pękać – wyciągamy go, a następnie zajadamy się nim 🙂

I tak powstał mój pierwszy chleb – BEZ ŻADNEJ CHEMII, EMULGATORÓW I PRZEMYSŁOWYCH DODATKÓW, CZY TEŻ ULEPSZACZY – Smacznego i na Zdrowie! 🙂

Ps. Bułki robi się wg w/w przepisu, tylko z tą różnicą, że przed włożeniem ciasta do pieca – formujesz małe bułeczki.

A w tym miejscu Pobierz sobie BEZPŁATNY e-book „Jak ZDROWO Jeść, Myśleć i Żyć?” – WEJDŹ TUTAJ 

 

UDOSTĘPNIJ NA:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × 2 =